Translate

вівторок, 22 липня 2014 р.

OdessaJS’2014. Враження


Понад півроку планування, обдумування ідей, обговорення на зустрічах, листування, спостереження за ситуацією в країні  — і задумане нашою дружньою командою - збулось. 5-6 липня в Одесі відбулась конференція OdessaJS, де зібралась яскрава та весела тусовка  допитливих  і талановитих фронтендерів. Якщо бути точним  — близько 600 людей, враховуючи спікерів та колег із компаній-партнерів зі всіх кутків країни та близького зарубіжжя.

Програма конференції складалась з трьох днів. 4 липня відбулось pre-party в одеському офісі компанії Lohika, а 5-6 липня - власне доповіді та воркшопи, які чергувались з йогою і різнманітними розвагами. Родзинкою першого дня стало неформальне  after-party в літньому "Трумені", який не тільки потішив кайфовою атмосферою, але й підготував феєричну несподіванку - концертом групи La Grange. Думаюємо, ті хто був, не забудуть ці  sex, drugs & rock&roll.
Розкажемо більш детально прл лекції та воршопи, заради яких все і робилось. Хороший тон та початок задав Дмитро Охріменко з доповіддю "Асинхронне програмування Deferred і Promises". Він виявився настільки цікавим, що в залі забракло місця і частина слухачів стояла ба навіть сиділа на підлозі.
Андрій Лісточкін, досвідчений доповідач по Ember.js, презентував "вершки" -  найбільш цікаве та корисне.

Ходять чутки, що зразу після доповіді Артема Трітяка про тестування, Backbone.js  та архітектурі - учасники почали впроваджувати новинки в свої поекти.

Єдиним на конференції хто розповідав про Node.js був улюблений нами Ельдар Джафаров. Він розказував основи і був визнаний головним тролем OdessaJS
Антон Яценко, як чьоткий пацанчик, поставив все на свої місця, яким потрібно робити програмне забезпечення.
Доповіді "Продуктивність Client-Side" Саші Бойченка і "React.js" Ельдара особливо активно обговорювались в Twitter. Перша викликала легкий напад у деяких через те що вони звикли писати single-page, а друга, як і очікувалось, - обурені вигуки про PHP у Front-End. Вийшло трохи сумбурно, зате дуже весело.

По статистиці в пятірку лідерів ввійшла спокійна і цікава доповідь від Макса Клімішина про JavaScript та інновації: куди рухається JavaScript, інфраструктура, обмеження і майбутнє, а головне - без жодної стрічки коду.

Троє хлорців з Яндексу практично підірвали аудиторію двома чудовими доповідями. Майстер класс по BEM віж Жеки Констатінова і Діми Бєліцкого були заряджені небувалим позитивом. Незважаючи на брак часу, вои встигли розповісти про основи [радимо прослухати їх повний трьохгодинний майстер-клас] і неймовірно популярному сьогодні тестуванні css регресій - красивому розвязку проблеми автоматизації тестування.
Недільна доповідь Ксені Редуновой "D3.js" не просто змусила всіх прокинутись після бурхливого middle-party, що закінчилось аж на світанку - вона була така окрилююча, що тепер всі  хочуть візуалізувати стильно і розуміють, що D3 - це круто. Були й інші, варті уваги та не менш захоплюючі доповіді -  про всіх і не розповісти коротко, так щоб вас не втомлювати.
Що вражає, при підготовці #OdessaJS було зроблено все можливе, щоб створити не тільки цікаву програму для професійних фронтендерів, але й провести презентації для початківців та студентів. У другий дент конференції улюблені та шановані спікери організували невеликий круглий стіл з учасниками події. Гуру відповідали на різноманітні питання, ділились своїм професійним та життєвим досвідом і давали поради молодим спеціалістам, надавали ту підтримку, яку часто так бракує новачкам.
Хочу також згадати про навкололекційні події. Багато компаній-спонсорів допомагли практично з самого початку підготовки до конференції і створювали надприємний настрій на заході. Зокрема компанія DataArt тішила гостей міста та одеситів справжнісінькими місцевими сувенірами - всі бажаючі могли виграти тільняшки та інші прикольні призи.
Біля стенду компанії Lohika  розваги не вгавали - гостинці заманювали людей знайомитись і спілкуватись, новини про постійні розіграші тільки підігравали азарт учасників.
Презенти від SysIQ потішили учасників, і доповідачів, сувеніри від Intersog розлітались, як гарячі пиріжки, а браслети кольору морської хвилі з памятним написом про конференцію OdessaJS  від компанії Opower  кожен учасник узяв з собою.
І це ще не зовсім не повний перелік всіх радощів. Наприклад, багато учасників конференції пропустили доповіді і отримали море втіхи, запускаючи квадрокоптер разом з компанією EPAM. На JavaScript  вони писали програму керування, зльоту та приземлення - на щастя, квадрокоптер вижив. Та апогеєм стала - не повірите - солодка вата від DataArt. Спасибі компаніям за підтримку!
До завершення  конференції учасникиміцно здружились, і офіційне закриття було по домашньому затишним, в залі панувала дуже приємна атмосфера. Були висловлені численні подяки, подаровані і розіграні подарунки та памятні призи від організаторів та спонсорів, а гості все ніяк не могли попрощатись...
Спасибі всім хто був з нами на OdessaJS’2014! І звичайно ж, окреме дякую всім нашим партнерам Microsoft, Electric Cloud, AB Soft, Ciklum, ITDVN, Компьютерній Академії «Шаг», Компютерній школі Hillel Odessa, Студії розвитку бізнесу "Саймон говорить". Без вас конференція була б зовсім інша.
До нових зустрічей
Ваші віддані організатори OdessaJS’2014
P.S.
Відеозаписи доповідей ви зможете незабаром побачити на YouTube, а слайди презентацій шукайте на сайті конференції, фотографії вже доступні
Більше секретів та пікантних моментів з  front-end конференції - по хештегу #OdessaJS ;)

Відгуки учасників

Мне безумно понравилось на OdessaJS. Два дня, насыщенных интересными докладами, фронтэнд-гуру со всей Украины, множество интересных людей. Вот только было сложно выбрать, на какой доклад/воркшоп пойти из-за параллельных потоков. А еще понравилась насыщенная «внеконкурсная» программа: йога, тусовки, пляж. И это при том, что я одесситка, и меня морем не удивишь. Огромное спасибо организаторам, которые сделали OdessaJS такой интересной!
Ксения Редунова
Конференция в Одессе прошла замечательно. Отличная аудитория, организация на высоте, доклады и разговоры в коридорах и на воркшопах из разряда «пропустить нельзя». Было приятно встретиться со старыми друзьями и познакомиться с кучей интересных людей.
Андрей Листочкин
Это была моя первая внешняя конференция, и мне понравилось выступать на ней. Чувствовал себя как в большой толпе друзей.
Очень доволен организацией. Во-первых, само место расположения. Лично мне было ну оооочень удобно, что конференция проходила в гостишке, где я жил — не нужно было тратить время на дорогу. И очень удивил тот факт, что орги еще умудрились договориться о скидке на проживание. Во-вторых, я впервые был на pre-party. Это клевый способ познакомить всех ДО докладов, дать возможность пообщаться и определиться, куда пойти. Ну, а про after-party я вообще молчу. Очень пожалел, что не остался до конца. В-третьих, я был удивлен, когда орги позвали нас на обед. Это такая приятная забота о докладчиках, в первую очередь лично для меня.
Еще очень крутая задумка — связать анкеты с подарками. Так у всех был стимул обязательно заполнить анкету. Конечно же, понравились и подарки докладчикам — это может подтолкнуть зрителей на выступления на следующей конференции. Типа, «вон, им и футболки, и подарки, и почести — я тоже так хочу, пойду доклад готовить».
Из минусов, правда, это уже больше вина гостиницы, — фиговый Интернет. Может, было бы лучше, если бы у докладчиков был отдельный канал, хоть какой-нибудь 3G-свисток на USB.
В общем, мне все прямо ооочень понравилось. Спасибо большое оргам, вы — большие молодцы.

Жека Константинов


Немає коментарів:

Дописати коментар